Waar komt de kousenband vandaan?

Een kousenband is een heel intiem en persoonlijk accessoire. 
Ben jij de moeder, zus of getuige van de aanstaande bruid? 
Hoe leuk is het dan om een kousenband kado te geven? 
Een bijzonder en persoonlijk cadeautje met een blijvende herinnering! 

Eén van de meest sexy trouwtradities die al sinds de 14e eeuw bestaat is natuurlijk de kousenband voor de bruid!

Waar komt de traditie van de kousenband eigenlijk vandaan? Waarom draagt een bruid nu eigenlijk een kousenband?

De precieze gedachte achter de kousenband is niet helemaal bekend, maar wat we wel weten is dat aan het einde van de avond niet alleen het bruidsboeket wordt gegooid naar alle vrijgezelle vrouwen, maar dat ook de kousenband volgens de traditie door de lucht geslingerd wordt.

Sommigen zeggen dat de kousenband symbool staat voor een bruid die nog maagd is en dat het uitdoen van de kousenband door de bruid betekent dat zij afstand doet van haar maagdelijkheid. Ook zegt men dat het geluk zou brengen om na de ceremonie een stukje van de bruidskleding te bemachtigen.

Vroeger heerste er dus een bijgeloof onder de vrijgezellen gasten van de bruiloft. Als zij iets van de bruid in bezit zouden hebben, zoals een accessoire of het bruidsboeket, zou dat hen geluk brengen bij het vinden van de geschikte huwelijkspartner. Om nu te voorkomen dat iedereen een stukje van de bruidskleding wilde hebben zou de traditie van de kousenband zijn ontstaan. De bruidegom kon de kousenband van het been van de bruid halen en vervolgens over zijn schouders naar de vrijgezellen mannen gooien.

Ook een traditie ligt verscholen in het bekende: "Something old, something new, something borrowed, something blue"? Al deze vier dingen samen zouden zorgen voor geluk.

Omdat blauw wel erg opvalt bij de messte trouwjurken en daarmee niet zo goed combineert, zie je dat er in de kousenband meestal het blauw ook verwerkt zit Een kousenband ziet niemand, dus daarom is bij de meeste bruiden de kousenband blauw. Een bijdrage aan het geluk! Aan welk been draag je de bruidskousenband? Voor de traditie of voor je geluk maakt het niets uit aan welk been de kousenband wordt gedragen, dus draag de kousenband gewoon aan het been wat jezelf het prettigst vindt.

Aan beide benen is niet de bedoeling. Plaats de kousenband waar je maar wil, maar zorg ervoor dat je hem uitprobeert voor je trouwdag. Dat voorkomt op de dag zelf dat je er last van krijgt of dat de kousenband in de weg zit.

Gewoonlijk wordt een kousenband net boven de knie gedragen. Dit is meestal het smalste deel van je been, zodat je andere been de kousenband het minste voelt wanneer je loopt of danst. Ook de beste plek als je een nauwsluitende bruidsjurk draagt, omdat deze jurken bij knie wat breder zijn. Als je er voor kiest om de kousenband te laten gooien zijn er ook verschillende manieren om dit aan te pakken. De meest heftige is dat de bruidegom -aangemoedigd door zijn vrienden- onder de rok van de bruid duikt . Vervolgens trekt hij met zijn tanden (!) de kousenband van haar mooie been en gooit de kousenband over zijn rug naar zijn vrienden.

Omdat dit misschien wel een beetje een erg enthousiaste manier is, kun je er ook voor kiezen een tweede kousenband aan te schaffen zodat die gewoon gegooid kan worden zonder het spel vooraf. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je origineel als mooie herinnering aan je trouwdag kunt bewaren. Wie hem vangt is 'natuurlijk' de volgende die gaat trouwen. De mannelijke tegenhanger van het bruidsboeket gooien dus! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen de kousenband niet te gooien, is het natuurlijk ook mooi om de kousenband als extra accessoire te dragen. Het is een sexy accessoire, maar tegelijkertijd ook heel erg stijlvol.

Een kousenband is naast een leuk bruiloft accessoire natuurlijk ook een leuke verrassing voor jouw bruidegom. In de Engelse traditie wordt een "garter" (kousenband) ook vaak bewaard tot de huwelijksnacht.

Mocht je de traditie wel leuk vinden, kan het natuurlijk alsnog een hele leuke verrassing zijn voor jouw man. Zeker wanneer jouw bruidegom niet weet dat jij een kousenband onder je jurk draagt tijdens de bruiloft!

Wellicht is de eerste manier, samen met je partner, op een later tijdstip wel erg romantisch.. Een kousenband is een heel intiem en persoonlijk accessoire. Ben jij de moeder, zus of getuige van de aanstaande bruid? Hoe leuk is het dan om een kousenband kado te geven? Een bijzonder en persoonlijk cadeautje met een blijvende herinnering!